Bakaxeln är riven å första högen visum är senda.

Vi kom hem från stockholm igår kväll hade tyvärr inget saldo kvar på internett stickan så blev inget inlägg igår på väg hem, men nu så :)

Helgen starta vi med ett besök på RosaBussarna där vi börja med att bli bjudan på frukost och fick lite tips om hur vi ska åka, sen fick vi en hög med visum papper att fylla ut där flera av papprena var på franska insåg direkt att jag jobbat för lite med att öka mina franska kunskaper, får nog bli en språk cd i bilen på väg ned hehe... ( tips på bra språk program??)
Vi avsluta besöket med att visa bilen och lämna passen vi ska söka första omgång visum i, vi hinner nämligen inte ned till angola innan visumet gått ut så vi ska få sent ned extra pass med resten av visumen till troligen Togo å byta pass där.
Så blev en tur förbi polisen också så nu är det påväg nya finna extra pass till oss lite skeptisk till att man ska lämna fingeravtryk...

Resten av helgen gick åt till att fylla i visum papper, lakera skjärm bräddare å kofångare. plus att vi var förbi en foto butik å inhandla en film kamera så vi kan dokumentera resan.

Idag börja vi montera  ned bakaxeln, dan hämta ju våra nya däck och ett lass med annat till bilen så vi hoppas vi ska ha allt som behövs för att renovera axlar nu.






dan har ikväll konstruerat en rigg för den också så imorn börjar skruvandet.



då var det sängen nästa! hehe ser att dan inte gav upp helt när vi åkte in till oslo så belv ett inlägg från han också ikväll.

Jonathan

Renovera axlar

Har börjat renovera axlarna nu, plockade ur bakdiffen idag och tillverkade en jigg till dem.
Mätte backlashen och den var för mycket 0,4mm - ska vara ca 0,2mm



Ingreppet såg fint ut:


Preloaden var lite slapp, ca 1Nm - ska vara ca 1,7-1,8Nm



Fortsätter i morgon...

Dan

On the road again - et lite gjesteinnlegg

Som innlegget för forklarte, gikk ikke alt så greit når vi skulle bevege oss fra Varberg i retning Stockholm.
Dingser (som er beskrevet i det forrige innlegget) funket ikke helt optimalt, kan man si.
Eller, det viste seg å väre höyre bakhjul som ikke helt ville väre med på moroa fant vi ut av, etter mye/noe pröving og feiling.
Bilen låt som en blanding av et damplokomotiv,plopp-plopp og et slags massivt hjerte som slo.
Desverre viser det seg at det kan väre meg selv som er skyldig (unnskyld), men det var ikke jeg som inviterte meg selv ut i garasjen heller (tar tilbake unnskyldningen).
Vi har hvertfall värt på ÖoB, hvor Dan kjöpte ting som man trengte, slegge og jekk (?) og jeg ble sluppet lös i godisavdelingen.

Vi plasserte bilen på en lokal Statoil og begynte å mekke, eller dvs Dan satte i gang med det han gjör (nest) best.
Når tiden flyr bör man sörge for å väre effektiv - hvilket utelukket min 'hjelp'.
Mens vi henger på Statoil kommer Dan i prat med en gammel Hells angels-type, som ble veldig interessert i turen, og tilböd seg å ta med det ödelagte hjulet til sitt verksted for å sveise på de löse skruene.
Vi takket selvsagt ja, og etter det har det gått som smurt.
Fint at en av oss er omgjengelig og söt og tiltrekker seg snille Hells angels typer med hjerter av gull ;)
Deilig å endelig slippe å höre bilens hjerte slå, nå som det bärer videre på vår lille Tour de Sverige.

Fred ut.
/Thea

Blogging on the road

tydligen ska inte allt gå enkelt när vi ska någonstans... sitter nu i bilen på väg mot stockholm med johan, Dan åkte till Varberg igår. planen var att ta oss iväg tidigt idag å mötas i stockholm alla tre.
Men lagom till vi skulle åka ringde dan, bilen lät konstigt från bakaxeln och blev ingen skillnad när han tog bort kardan eller när han tog bort drivaxlarna... sen hitta han felet och vi fick köra till garaget istället för mot stockholm.

Höger bakhjul har skakat loss på väg till göteborg och pinnbultarna till hjulet lossat från navet därav oljudet.
så vara bara att skruva loss de vi behövde från reservdels bilen och börja rulla mot dan för att hjälpa honnom.

men ser ut som vi kan slippa genvägen över göteborg till stockholm hehe, dan har tydligen hittat några snälla killar som ska låna ut en svets och hjälpa honnam få ihop det! så nu hoppas vi bara att det ska gå bra så vi slipper vända bilen söderut igen.

härigt med mobilt bredband så man kan göra något vättigt på vägen.
sitter igentligen och jobbar på att fylla ut visum handlingar som vi ska lämna till rosabussarna imorn, skönt att man är så bra på franska suck. nån som vill hålla en snabb kurs för oss innan vi åker?

Johan å Jonathan


Framdrift

Så - Vad händer?
Har gått lite segt ett tag nu - vi väntar med axelrenoveringen tills vi har fått delar nästa helg så under tiden har vi fixat lite småfix.. Johan och Jonathan bytte tank i helgen medans jag låg med influensa. Så nu har vi en fin rostfri 200 liters tank på bilen :)
Johan och jag installerade elpump för tömmning och påfyllning av tanken idag samt satte i mattor och stolar. Thea bytte däck då vi måste ha de små däcken när vi ska till Sverige om vi ska kunna få med oss alla hem...

Nu ska jag provköra bilen till och från jobb ett par dagar innan vi beger oss över till Sverige med den. Ska till Rosa Bussarna och visa upp den på fredag.

Längtar lite till på torsdag också då jag ska till Mariestad och hämta de nya däcken och de sista delarna till axlarna.

Annars har jag hunnit beställa en del saker på nätet medans jag låg sjuk, så som 12V generator (180 amp), kompressor, sandstegar, hilift, snatch block och ryckstropp :)

Over and out...   Dan

Inredning

Ser att det är en stund sedan vi uppdaterade här nu. Det har hänt en del i det sista - För 1,5 vecka sen så byggde vi denna fina tältlådan som vi ska ha på taket. Den blir helt plan och över 4m bred när vi fäller ut den på taket. Tältet ska kunna slås upp endast genom att kroka i två karbinhakar så tältresningen ska gå fort.









Förra helgen var vi i Sverige och hämtade grejer från några av våra sponsorer. Vi var bland annat hem till Morgan på FMV4x4 i Mariestad och hämtade drivknutar i chrome-moly och lite annat axelgodis som Timo på TML4x4 hjälpt oss med (Morgan har precis börjat sälja TML produkter i Sverige)



Resan bar sedan vidare till Göteborg där vi hämtade kylbox, 230V konverter, billarm, kök, gasvarnare och annat snacks från Waeco (Dometic Croup).



Sen blev det så klart en liten fest med vänner i Göteborg innan hemfärd på söndagen :) Vi tog också en liten tur till Ulricehamn och hämtade frontbåge och extraljus som vi inte fick med oss när vi köpte den blå bilen.




Så i veckan och helgen har vi byggt inredning till bilen samt satt dit det sista sätet. Det börjar likna nåt nu och snart är det dags för axelrenovering.













RSS 2.0